Шест са съборените незаконни постройки в рамките на два дни в ромския квартал на Гърмен. В плана за премахване обаче са още над 100 постройки.

Къщата на Стоян е била съборена вчера и семейството му е спало на матрак под открито небе. Заедно с 18-дневната им дъщеря Лидия. „Към 4-5 ни хвана дъжд! Завих децата с найлона и така”, разказа Стоян.

„Ами къде да вървим, след като са съборили, къде да вървим? Опасно е, ама ето. Снощи спахме отвън, носът й е запушен, ще я карам на лекар”, допълни майката Лиляна.

Тази сутрин жителите на квартала сами продължиха със събарянето на останалите две къщи. С лично поръчан багер, за да им излезе по-евтино. Едната от тях е на Иван Айдаров, пастора на махалата. „Павлова да си подава оставката, тя толкова да ни мъчи. Заради двама-трима тук в Гърмен. И този Краси Каракачанов. Да си дават оставките , защото почерниха живота ни”, заяви той.

„Премахването се извършва по график, така както се извършват премахвания на територията на цялата страна и всички тези заповеди, обжалвани във времето са потвърдени от съда”, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Кметът на Гърмен Минка Капитанова е предлагала на ромите да попълнят заявления за временни жилища. Отказа им тя си обяснява с манипулация, която продължава с години.

„Кой ги подстрекава - мисля, че всички вие знаете и многократно е повтаряно от всички страни. Бившият кмет, който иска в момента, както и преди е използвал ситуацията, да ги манипулира и продължава да ги лъже”, допълни Минка Капитанова.

Ромите подготвят масов мирен протест в края на седмицата пред общината. Според официалната статистика в страната годишно се премахват между 800 и 1000 незаконни постройки.