Софийският градски съд (СГС) реши Мурад Хамид ще бъде предаден на Франция въз основа на европейска заповед за арест.

Решението беше взето, след като Хамид не се възползва от тридневния законов срок, в който можеше да се откаже от първоначалното си заявление, че иска незабавно да бъде екстрадиран във Франция.

Съдът допусна и предаване на френските власти на всички вещи, които Хамид е носел към момента на ареста му.

Снимка: bTV

До фактическото му екстрадиране мъжът ще остане с мярка „задържане под стража“. Той вече има 10-годишна забрана да влиза в България.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Мурад Хамид е шурей на Шариф Куаши – един от атентаторите срещу списанието „Шарли ебдо“. Той е влязъл в България с влак от Сърбия на 26 юли, като е заявил, че идва за едноседмична почивка.

В онзи момент българските органи са били наясно, че е обявен за изчезнал от сестра си в системата на Шенген, но тази информация не е позволявала задържането му, а е налагала единствено наблюдение и уведомяване на френските власти.

Няма данни какво е правил Хамид до 28 юли, когато се е явил на проверка на ГКПП „Капитан Андреево“ с намерение да премине българо-турската граница.

Тъй като не е имало каквато и да било забрана лицето да се придвижва на територията на страната, нито да се спира неговото движение, той е бил пропуснат. Граничните власти на Турция обаче го връщат у нас веднага, защото срещу Хамид е имало 5-годишна забрана да влиза в Турция.

Първоначално той е настанен в бежански център.

Междувременно по международните канали постъпва информация, че Хамид е пътуващ боец към „Ислямска държава“ и се смята за особено опасен. ДАНС приема, че е „истинска, настояща и сериозна опасност за националната ни сигурност“. Ден по-късно пристига и европейската заповед за арест заради дейност, свързана с тероризъм.

Снимка: БГНЕС

Хамид е задържан в София на 29 юли.

Въпреки че не се знае нищо за част от престоя му у нас, към момента няма данни той да е имал съучастници или помагачи в България.

На 10 август Хамид заяви в съда, че от това, което вижда, у нас не съществува презумпция за невинност, че правата му не са били спазени и няколко дни с него са се държали като с куче. Задържаният се определи като жертва на несправедливост.