Имам предложение, за да не се стига отново до подобна ситуация като тази с преместването или отпадането на ключови произведения от учебната програма. Нека да опишем целия си фолклор, народно творчество, история – всичко, което играе роля във формирането на самосъзнанието, и да вземем решение поне 100 години да не се пипа.

Това заяви бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Според него причина за предложените промени в учебните програми най-вероятно е политическата коректност на някои политически фигури. Той изключва варианта да е оказан какъвто и да е политически натиск отвън.

Проф. Игнатов поясни, че учебните програми не се измислят или подреждат от министъра - "има си експерти комисии, които се занимават с това". От много време има желание за приемането на новия закон за предучилищно и училищно образование - обсъжда се от 2012 г., а беше приет чак през март 2015 г., допълни той.

По думите на бившия министър на правосъдието новият закон дава рамка на програмата. Освен това той отговаря на отдавнашните желанията на обществото за разтоварване на децата, подчерта Игнатов.

По думите на Игнатов по-добре е подобни ключови произведения като „История славянобългарска” да се преподават под формата на игра в 5-ти или 6-ти клас, за да „ги преживеят емоционално”.

Според бившия просветен министър грешката на Тодор Танев е, че не той е екипът му не са започнали да работят по учебниците преди самото приемане на новия закон за образованието. По този начин те са щели да избегнат ситуация, в която петокласниците ще започнат учебната година без учебници. По думите на професора Танев не е имал много време да покаже възможностите си като министър. Въпреки това Игнатов е доволен, че заложените политики през първия мандат на ГЕРБ не са пипани.

Даниел Вълчев е най-силната кандидатура от обсъжданите досега за "наследник" на поста на Танев, каза проф. Игнатов. Кунева също е възможен кандидат, тъй като има голям политически опит, както и докторска степен, допълни той.