Село излиза на протест срещу кариера за мрамор, която от години засипва къщите и съседните ниви с бял прах от производството. Жителите на Куртово Конаре пристигат в София, за да изразят недоволството си.

Те настояват за незабавното затваряне на незаконната по думите им кариера в зоната от Натура „Бесапарски ридове".

През 2008 година Министерството на околната среда е забранило нови карирери в тази зона, но впоследствие заповедта на министъра е била погазена и кариерата e открита. Местните хора твърдят, че е предоставена без търг и е свръхексплоатирана. По думите им на ден около 100 камиона изнасят мрамор от кариерата. Най-притеснителното е, че добивът застрашава редки птици, които живеят на мястото, като царския орел, ловния сокол и други.

Хората от Куртово Конаре разказват, че запрашаването от кариерата за добив на строителни материали съсипва земеделската им продукция и застрашава здравето на населението, въпреки че кариерата се намира на територията на НАТУРА 2000. В селото са събрали 2500 подписа, които бяха внесени в Министерския съвет с настояване за затваряне на кариерата.

Снимка: bTV

Васил Иванов от Куртово Конаре има нива между селото и кариерата. „Тук каквото и да било земеделие не може да успее с тези прахоляци”, казва той.

„Всичко изчезна. Врабчетата от тези гърмежи и от праха напуснаха нашия район. Няма ги. Няма ги охлювите, няма ги другите пернати. Нямаме и пчели вече”, коментира и агрономът Васил Маринов.

Вибрациите от взривните работи са другият голям проблем за хората. „Къщата се тресе, банята се е напукала. само ремонти правим. Вечно съм болна, и в момента кашлям”, коментира жена от селото. „Сутрин ме събуждат машините. Прах има навсякъде, не може да се диша”, оплаква се и друг местен жител.

Малко след като камерата на bTV се появява в района на кариерата колоната от камиони, натоварени с материал, спира.

Управителят на обекта Иван Георгиев заяви, че има оценка за въздействие върху околната среда, както и всички останали необходими документи. „Имаме всичко, нямаме някакви притеснения. Не се занимаваме с незаконен добив”, подчерта той.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков коментира, че е направена проверка и концесионерът реално няма нарушения - заплаща в срок концесионните такси, а процесът на добив е съобразен със закона.

„От МОСВ получихме тяхното становище, че има съставени актове, свързани със запрашаване на района, което е в тяхната компетентност”, допълни заместник-министърът.

По думите му за изминалата година концесионната такса е малко над 300 000 лева, а половината от сумата влиза в общината, на територията на която е разположена концесията.