У нас близо 200 деца бежанци са без роднини. Все още не е уреден въпросът с техните настойници, както и с настаняването им в специализирани центрове. Вършец се възпротиви децата бежанци да бъдат приютени в града. В същото време обаче от село Гостилица канят малчуганите при тях.

Основното училище в дряновското село Гостилица е готово да приеме децата бежанци без родители. В него има малко над 50 ученици. Голяма част обновените общежития стоят неизползваеми. Идеята да се дадат на малките бежанци е на кметския наместник.

„Освен че осигуряваме условия, в които да се чувстват нормално, тук има и много добро човешко и топло отношение. Ние не се делим на различни. Гледаме да сме можещи и знаещи и обичаме всеки по равно”, заяви зам.-директорът на училището в селото Марияна Пенчева.

Все още се уточнява къде ще бъде специализираният център за непридружени бежанци до 15-годишна възраст. „16-17-годишните ще бъдат основно в нашия център в село Баня, който е в изключително добри условия. Това сме го съгласували с всички хуманитарни организации. Има една малка особеност, че някои от тях видимо твърдят, че са малолетни, но фактически ние правим едни изследвания, които доказват, че те са над 18 години”, заяви директорът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Остава въпросът с определянето на настойници, за което са нужни законови промени. Засега не е ясно и кой следи за спазването на правата на децата бежанци.

„Наше предложение е свързано с разширяване на контролните правомощия на председателя на ДАЗД, като центровете за настаняване към Държавна агенция за бежанците да бъдат включени към обектите, подлежащи на контрол по отношение спазване на правата на тези деца и гарантиране качеството на минимална грижа да тях”, заяви експертът от ДАЗД Бистра Зографова.

Ще се уточняват и стандартите за качеството на грижата за малките бежанци.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас