Предложената забрана за носене на дрехи и аксесоари за покриване на лица на обществени места в Пазарджик няма религиозна насоченост. Това заяви секретарят на общината Румен Кожухаров пред камерата на „Тази сутрин” по bTV.

По думите му идеята за промяната е с цел да се подобри сигурността на гражданите на града.

Кожухаров поясни, че от традиционните мюсюлмански дрехи забранени ще са само бурка и никаб – тези, които покриват и лицата на жените. В същото време няма да е нарушение, ако жените носят хиджаб или чадра, които биха покрили само косите им.

„Забраната касае само обществените пространства – институциите, съда, спортни зали. Когато майка взима акта за раждане на новородено, да може да видят на кого дават документа”, коментира Кожухаров. Той поясни, че забраната няма да касае отворените обществени пространства улици и паркове.

Общинският съветник на община Пазарджик Румен Димитров поясни, че предложението все още не е минало през необходимите обсъждания, но въпреки това смята подкрепи идеята. „Не става въпрос само за общата сигурност, но и за сигурността на тяхната самоличност – да не се опитва някой да се представя за друг човек”, каза той.

Според Благо Петров – също общински съветник в община Пазарджик, хората от разбитата през 2003 г. организация „Халифа”, са същите, които проповядват идеи на ИДИЛ днес.

Междувременно стана ясно, че никоя от жителките на ромския квартал „Изток”, които най-често слагат бурки или никаби, не биха променили начина си на обличане.

Пред камерата на „Тази сутрин” един от най-заможните жители на местната улица „Спартак” – Вайдин, коментира, че той ще плаща наложените глоби на дъщеря му, която ходи забулена от повече от две години.  

В ромския квартал тълкуват евентуалната забрана като дискриминация. На въпрос защо жените на мюсюлманите в квартала преди 10 години не са носили бурки отговарят по следния начин – че винаги е имало бурки „откак... от всичките пратеници има бурки. Значи, всичките пратеници са дошли за едно: да зоват хората за единобожието на Аллах".

От джамията, в която проповядваше Ахмед Муса, отказаха коментар.

От общината поясниха, че глобите ще се събират или доброволно, или със съдия изпълнител. Предстоят обществени обсъждания по предложените промени.