Дисциплинарна проверка е назначена от директора на СДВР старши комисар Младен Маринов заради видеото с полицейско насилие, показано от „Господари на ефира”. От дирекцията дадоха повече подробности по случая, включително, че заснетата двойка е употребила алкохол.

До този момент е установено, че видеоклипът е още от 19 декември миналата година. Установени са и участвалите във видеото полицейски служители.

Според официалната информация, патрул на Първо РУ бил изпратен по сигнал на ул. „13-ти март” по сигнал за възникнало сбиване и нарушаване на нощната тишина. При пристигането си на адреса, служителите заварили жена и мъж, които се карали на улицата.

Документ показал само мъжът, младата жена отказала да представи личната си карта. Двамата били отведени в полицейското управление, където е установена нейната самоличност. Екип на Пътна полиция пък установил с дрегер, че жената е била с 1.59 промила алкохол в кръвта, а мъжът – с 0.53. По случая веднага било образувано бързо производство за хулиганство.

Прокуратурата е прекратила делото на МВР за хулиганство срещу двамата младежи, срещу които е приложена полицейска сила, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Заради публикуваната в медиите информация за употреба на полицейска сила, надвишаваща необходимите предели, и разпространените видеозаписи, днес от Софийската районна прокуратура са изискали материалите от извършваната по случая проверка в Столичната дирекция на вътрешните работи.

Надзорът върху проверката на СДВР е поет от СРП, като на полицейските органи е разпоредено в тридневен срок да докладват резултатите за преценка налице ли са достатъчно данни за престъпление от общ характер.

Установено е, че се засяга случай от 19 декември 2014 г., при който Веселина Китова и Александър Грошанов са били задържани от служители на Първо районно управление на полицията в района на ул. "13-и март".

Срещу двамата полицейските органи са започнали бързо производство за хулиганство. СРП е била уведомена за започналото бързо производство още през същия ден, без да са докладвани данни за извършено полицейско насилие.

На 22 декември наблюдаващият прокурор е прекратил делото с мотива, че деянието на Китова и Грошанов не съставлява престъпление.

Реакцията на министъра

"Категорично осъждам всяка форма на насилие или прекомерна употреба на сила, както и ограничаването на човешките права. За справяне с нарушителите на обществения ред и заплашващите сигурността на гражданите има законови норми, които държа да се спазват", написа във Facebook вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тя беше категорична, че нарушилите нормите ще бъдат наказани: "Очаквам в най-кратки срокове завършване на разпоредените от мен проверки".

Реакциии под пагон и без

Граждани вече се организираха за протест срещу полицейското насилие, който издига и искания за различни реформи в МВР, сред които - премахване на ранното пенсиониране.

От полицейския синдикат заподозряха, че става въпрос за целенасочена кампания за компрометиране на униформените, които на протест поискаха оставката на ресорния министър Румяна Бъчварова.