Протест в Приморско срещу проект на заповед на Министерството на околната среда и водите за обявяване на "Защитена зона Ропотамо". В нея влиза почти цялата територия на община Приморско.

Пътят Бургас-Царево беше блокиран малко преди обед от стотици жители на Приморско. Те нямаха разрешение за демонстрацията, но напрежението ескалира и след кратки сблъсъци с полицията блокадата беше факт.

Жителите на Приморско се обявиха срещу „зелената мафия” и срещу решението на МОСВ за обявяване на защитена зона „Ропотамо”. Те не искат налагането на специални режими върху техните терени, които имат намерение да застроят. Спорните зони са Ченгер, Перла и терените около Международния младежки център.

Община Приморско също протестира тази проектозаповед на министерството. Мотивите на кмета са, че тази защитена зона ще ограничи икономическото развитие на общината.

От своя страна МОСВ изпрати позиция, в която обяви готовност за диалог. Самата заповед все още не е влязла в сила и тепърва подлежи на обществено обсъждане.

Какво точно влиза в защитена зона „Ропотамо” – предстои да стане ясно.