България е постигнала напредък в борбата срещу трафика на хора, но са необходими подобрения, според доклад на Съвета на Европа за периода 2011 – 2014 г., съобщи пресслужбата на организацията.

Документът е изготвен от експертната група на Съвета на Европа за дейности срещу трафика на хора (ГРЕТА). В него се прави оценка на постигнатото след публикуването на първия оценъчен доклад на ГРЕТА от декември 2011 г. относно прилагането на Конвенцията на Съвета на Европа за действия срещу трафика на хора.

Според доклада напредък е бил постигнат в някои области като законовата рамка за борба срещу трафика на хора, обучението и обществените кампании за предотвратяване на трафика.

ГРЕТА приветства също усилията на България в областта на международното сътрудничество както в разследването на случаите на трафик, така и в участието ѝ в проекти.

В редица области обаче е необходимо подобряване на работата, се посочва в доклада.

ГРЕТА призовава България да подобри идентифицирането на жертвите на трафика, да увеличи усилията за предотвратяване на трафика с цел трудова експлоатация и да предостави достатъчно приюти за жертви на трафик, нуждаещи се от безопасен подслон.

В доклада се правят също редица препоръки за подобряване на идентифицирането и подпомагането на децата, жертви на трафик.

ГРЕТА изразява безпокойство от значителния брой наказателни производства, които приключват със споразумения между прокуратурата и извършителя, и призовава властите да гарантират, че делата за трафик на хора водят до ефективни, съразмерни и възпиращи санкции.

Експертите от Съвета на Европа призовават също българските власти да подобрят координацията на действията срещу трафика и да заделят подходящо финансиране на тези действия.