Европейска директива 2011/83 забранява принудителното събиране на такси за услуги, които не са желани от потребителите, включително за централно отопление. Директивата на практика забранява принудителното събиране на такса "сградна инсталация", която по принуда плащат отказалите се от парно българи.

Важи ли тази европейска защитна мярка за българските потребители?

82-годишният инж. Здравко Цонев е участвал в проектирането на блока, в който живее и до днес. Тази 16-етажна сграда в столичния „Младост". Още при строежа през 80-а година решили да изолират тръбите за парното, за да не се пилее енергия.

„Всичко е изолирано и зазидано, няма никаква топлина”, обясни той. Затова дори стените, през които минава парното, са студени.

Инж. Цонев е експерт по силни и слаби токове, бивш преподавател, но пенсията му не стига, за да плаща за парно. Затова е принуден официално да се откаже от ТЕЦ-а и да свали радиаторите си още преди 12 години. Но „Топлофикация" продължава да праща солени сметки на пенсионера.

„По време на сезоните 70-80, понякога 90 лева. Това е някакво наказание към мен. До 2011 г. над 5500 лева съм платил”, заяви Цонев.

Екипът на bTV взима интервюто с инженер Цонев със зимни палта в хола му, но монополистът твърди, че пенсионерът се топли от сградната инсталация.  

От 2011 до 2013 година Здравко Цонев спира да плаща за услугата, която не ползва.   Прави професионална експертиза, за да докаже, че не получава никаква топлина от ТЕЦ-а. Но вместо той да осъди монополиста, се случва точно обратното.

„ Когато ми съобщиха, че са ме осъдили за 2000 лв., аз получих прединфарктно състояние. Добре че имаше лекар - кръвното ми беше 200 на 125. Как може”, възмущава се пенсионерът.

На втора инстанция сумата нараства на 2500 лева. Съдът не допуснал техническата експертиза, която доказва, че в апартамента на г-н Цонев не влиза топлина от ТЕЦ-а.

От 12 години инж. Цонев не ползва парно. През това време „Топлофикация" е задължила експерта по силни и слаби токове от БАН да плати над 8500 лева. 82-годишният пенсионер, който от 25 години не е ходил на почивка, нито може да направи елементарен ремонт в дома си, ще прекара една студена Коледа, с бедна трапеза, защото ще продължава да плаща за топлината, която липсва в дома му.

Инж. Здравко Цонев не моли за пари, а за правна помощ. Иска справедливост и съд за „Топлофикация" в Страсбург.