Със студеното време се увеличават опашките пред кабинетите на личните лекари. В Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни инфекции все още не е изолиран нито един грипен вирус. За сметка на това са доказани случаи на респираторни вируси – сред тях основно рино вируси, характерни с хрема.

Дразнене в гърлото, хрема, кашлица и леко повишена температура са характерни за вирусите, които върлуват в момента. Световната здравна организация препоръчва имунизация на всички бременни, деца до 5 години, възрастни над 65 години и хронично болните.

Между 15 и 70 000 души в Европейския съюз умират всяка година след усложнения от грип.

„Тези пациенти, които са се ваксинирали, не са правили усложнения. Не мога да кажа, че въобще не са се разболявали. Може да имат някаква лека форма. Но никога не стигат до усложнения, никога не стигат до хоспитализации”, категорична е д-р Гергана Николова.

Експертите препоръчват на всички желаещи да си поставят ваксина през октомври. Така организмът ще има достатъчно време да изгради имунитет.

Обикновено до нас стига това, което по-рано е върлувало в Южното полукълбо. В момента това са вирусите Хонг Конг и Мичиган. И двата щама, плюс още два, са включени в противогрипните ваксини тази година. В България обаче не повече от 5 до 7% от населението се ваксинират.

Първите случаи на грип може да се очакват още през декември.