Скачат минималните осигурителни прагове в част от секторите. Догодина работници и работодатели от търговията, земеделието и мебелната промишленост ще внасят по-големи суми в бюджета.

Всяка година синдикати и бизнес договарят минималните осигурителни доходи. Това са минималните суми, под които нямаме право да се осигуряваме. Те са различни спрямо бранша и длъжността. За 2016 г. за част от браншовете вече са ясни – в металургията - 4.9%, в земеделието - 7.3%, в железопътния транспорт – 1%, в дървообработващата и мебелната промишленост - 13%, в търговия - 8.6%.

В сферата на търговията работят 513 000 души. Минималните осигурителни доходи за всички длъжности скачат.

Марияна ще усети промяната, тъй като шефът ѝ я осигурява на минимума. Жената е продавачка и за нея той е 500 лева. Догодина ще бъде 545. „Догодина се надявам да се пенсионирам. По-високи ще са осигуровките и това ще се отрази съответно на пенсията, която ще получавам”, каза тя.

Заради увеличението на минималните осигурителни доходи от заплата на Марияна всеки месец ще се удържат 5 лева повече. За работодателя сумата ще е с 8 лева по-голяма.

„Поставя работодателите, част от работодателите, в неизгодна позиция, защото трябва да търсят допълнителни средства”, коментира Виолина Васова от Съюз на търговците в България.

В случая на Марияна - догодина след удръжката на осигуровките и след данъка от 10 на сто, чистата ѝ заплата ще е с 35 лева по-висока.

В дървообработващата и мебелната промишленост също скачат минималните осигурителни доходи за всички длъжности. В бранша са заети 45 хиляди души.

„Това дава някаква стабилност при заболяване, при евентуално съкращаване, при пенсия”, каза Борис Борисов, работник в мебелна фирма.

За ръководителите в мебелните фирми минималните суми скачат на 600 лева. За квалифицираните работници на 440. А за тези без специална квалификация - на 420.

Снимка: bTV

За съжаление у нас има и случаи, в които заплатата е по-ниска от осигурителния минимум. Нещо, което не е незаконно, но при увеличение на минимума, страда много работника, чиято заплата се топи драстично.

Финалната среща за договаряне на минималните суми за 2016 г. е на 10 септември. Отсега е ясно, че работодателите в производството на безалкохолни напитки искат замразяване на нивото от тази година.

Синдикатите пък настояват за скок средно със 17 на сто. Там, където не се постигне споразумение последната дума има социалният министър.