Само една четвърт от работниците по света се радват на стабилна заетост, което изостря несигурността на пазара на труда, съобщи Международната организация по труда в годишния си доклад за заетостта, публикуван днес в Женева, предаде Франс прес.

Докладът, който се отнася за 180 държави и за общо 84 на сто от работната ръка по света, разкрива, че три четвърти от работниците са на временни или краткосрочни трудови договори, работят без договор или помагат в семейния поминък, без да получават заплащане.

Сред наемните работници по-малко от половината (42 процента) са на постоянен трудов договор. Разликата в приходите на хората на постоянен и на временен трудов договор се е увеличила през последното десетилетие, като в Уругвай тя е 65 процента, а във Филипините - 43 процента.

Авторите на доклада настояват държавите да използват законодателни мерки, за да защитят работниците от произвол и несправедливо отношение.

Наблюдава се подобрение, що се отнася до броя на работниците под прага на бедността. Преди 20 години половината работници по света са печелели по-малко от два долара на ден, докато през 2014 г. този дял се е понижил до 25 процента.

България - на първо място по млади хора, които не се занимават с нищо

България е на първо място в Европейския съюз по млади хора, които не се занимават с нищо. Всеки пети български младеж между 15 и 24 години нито работи, нито учи.

Конференция посветена на този проблем с участието на социалния министър Ивайло Калфин се организира днес. Групата на тези младежи е с различен социално-демографски профил, различна степен на трудова и социална активност и различна степен на мотивация за промяна.

Причините се търсят главно в семейната и социална среда и начина на живот. Според организаторите на проявата проблемът с младите хора, които не учат, не работят и не се обучават, трябва да влезе спешно в политическия дневен ред, тъй като ежегодните икономически загуби от оттеглянето на младежи от пазара на труда възлизат на близо 2 милиарда лева.