Служителите на най-натовареното съдилище у нас - Софийският районен съд, излязоха на улицата.

За два часа и половина пред Висшия съдебен съвет имаше много емоции. Около 400 съдии, администратори, адвокати и други магистрати излязоха на улицата, недоволни от отношението на кадровиците към районните съдии.

Служителите на СРС протестират, защото ВСС не се отнася толерантно към тях, непрекъснато ги засипва с проверки и това пречи на работата им, а годишно са затрупани с дела. На заседанието на Съвета вчера стана ясно, че за последните години СРС е получил най-много пари и единствено съдиите в него са били с по-високи заплати.

На разговор беше приет председателят на съда Методи Лалов, който съобщи че подава оставка много преди това в ефира на bTV. На срещата бяха и част от съдиите.

Методи Лалов не показа вайбър съобщението на говорителя на съвета Димитър Узунов, който го бил приканвал да не изкарва хората на улицата днес. 

Съдиите и администраторите разказаха конкретни истории за своите затруднения в ежедневието. Съветът призна слабостите си.

„Нивото на компетентност на този ВСС, а и на предишните според мен е големият проблем за това да не се решават проблеми. Как да се решат, като не се знаят?”, запита Калин Калпакчиев. Неговият колега Камен Иванов допълни: „При всички положения сме могли да бъдем по-настоятелни не при дефиниране на проблемите, а при преследване на решаването им. Защото проблемите са ясни”.

Четири проблема влизат още във вторник като идеи в съдебната колегия. Ще се работи за това да се увеличат заплатите на администрацията в съда, да се отпуснат средства за довършването на информационната система в новата сграда и да се назначат съдии и от други районни съдилища, които са по-малко натоварени, а част от делата евентуално ще се разпръснат в други градове.

На изпроводяк Методи Лалов беше лаконичен: “Наричайте председателя на този голям съд, който и да е той насофийския районен съд, “големият”. Защото управлява голям съд с големи проблеми. Тримата големи не са с нищо пo-големи, освен че са членове на ВСС. Защо ги въздигаме, като не са ни ценни чак толкова”.

Лалов оглави СРС през 2012 г. и мандатът му изтича през 2017 г. Някои от магистратите се питат защо, след като ръководството на съда е недоволно от ВСС, оставя на същия този ВСС да избере ново ръководство.