Реформата в спешната помощ е под въпрос. Частни и общински болници ще обжалват новите правила за спешните отделения. Медиците пък заплашват с напускане, ако те не станат факт.

Реформата започва със стандарта за спешна помощ, в който е заложено да се реновират спешните отделения като това в „Пирогов”. Университетската болница и още 33 други лечебни заведения ще имат 6 месеца, за да направят пълен ремонт и да ги превърнат в модерни спешни отделения.

От частните и общинските болници казват, че изискванията са неизпълними. Ако жалбата им във Върховния аднминистративен съд бъде одобрена, е възможно изпълнението на реформата да спре. А това ще доведе до масово напускане на лекари от спешна помощ.

Д-р Илиян Таков е на 26. Младият лекар иска да работи тук, но само ако спешната помощ се моденизира: „Ако не се случи реформата, искам, не искам ще трябва да напусна, защото ще трябва да търся по-добри условия за да се развиваме”.

С нетърпение чакат реформа и в спешното в Ямболската болница, където техниката е амортизирана, а носилките са скъсани.

„По новия стандарт трябва да имаме място, където да отделим пациенти с инфекциозни заболявания и са заразно болни, така че да нямат контакт с останалите пациенти. В момента такова място ние нямаме”, каза началникът на спешното отделение в болницата д-р Нели Влахова.

Според шефовете на частни и общински болници обаче новият стандарт е неизпълним и на него ще отговорят само някои лечебни заведения, които имат достатъчно лекари и легла. Останалите щели да фалират, защото ще им е трудно да сключат договори с касата и ще се налага пациентът да си плаща.

Съдът ще определи дали, докато жалбата се гледа, реформата ще спре. „Да оспорваш един стандарт, в който има критерии, които казват в каква среда да работят лекарите е меко казано, колкото да бъдем против всичко...”, смята зам.-министърът д-р Ваньо Шарков.

Според изследване, 80 на сто от спешните медици, биха напуснали, ако не се случат промените, за които са осигурени 170 милиона лева.

„Европа отпусна тези пари за реформа в спешната помощ, ако се извършат реални реформи, а без този стандарт няма как да се извършат”, подчерта председателят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ Десислава Кателиева.

Идеята е до 2020 година, линейките ни да пристигат както румънските - до 8 минути.

Утре частни и общински болници ще дадат на съд още 14 медицински стандарта, готвени от здравното министерство.