От следващата седмица започва събарянето на незаконни сгради в ромския квартал "Максуда". Това стана ясно по време на сесията на Общинския съвет в зала „Пленарна”, съобщи „Фокус”.

След 3 часа дебати дневният ред на 42-то заседание на Общинския съвет беше приет. На 400 граждани се включиха в работата на местния парламент днес. Напрежение предизвикаха темите за устройствения план на кв. „Чайка”, за общинския план за интеграция на ромите и изграждането на социален блок в кв. „Възраждане”. Протестиращите излязоха на трибуната и настояха планът да отпадне от дневния ред. Заседанието дори беше прекъснато за малко, за да се успокоят страстите.

По-късно в залата пристигна и кметът на града Иван Портних, който обяви, че гражданите са mодвени по темата със Стратегията за ромската интеграция, но след като планът за интеграция на ромите създава такова напрежение, той трябва да отпадне от дневния ред. След гласуване общинските съветници решиха точката да отпадне.

Кметът обясни също, че е последният човек, който защитава Подробния устройствен план (ПУП) на „Чайка” и призова за спокойствие в залата, тъй като по време на днешното заседание предстои да бъдат взети важни за града решения, сред които стартиране на проектирането на рибарското пристанище и изграждане на пречиствателната станция на Златни пясъци.

Дебати предизвика и точката за преминаването на всички автобусни линии към общинския превозвач.