Организацията „Спаси София” е внесла сигнал в прокуратурата след отговор на свое допитване до Министерство на културата за законосъобразността на започналото разрушаване на сградата на бившото кино „Възраждане“, където през последните години се помещаваше дискотека Sin City.

В отговора, който са получили, директорът на Инспектората за опазване на културното наследство арх. Д. Добрева-Ангелова е информирала, че са установени няколко нарушения на действащия Закон за културното наследство, както и на вече отменения Закон за паметниците на културата.

Още през 2003 г. със заповед на тогавашния главен архитект на София е одобрен план за изменение на Подробния устройствен план, позволяващ строителството на „административна сграда“ на мястото на кино „Възраждане“ без да е съгласуван с института за паметниците на културата и с МК.

Въпреки че сградата е паметник на културата и част от архитектурен ансамбъл, проверката на Министерство на културата е установила, че част от конструкциите ѝ са били разрушени или демонтирани без това да е съгласувано с институциите по реда на действащото законодателство.

„За извършените нарушения в защитена територия, по смисъла на ЗКН са уведомени Дирекция „Общински и строителен контрол“ – СО и Дирекцията за национален строителен контрол, за предприемане на по-нататъшни действия“, са посочи още от културното ведомство.