За повече сигурност и отговорност, когато си на мотор - днес беше обявена нова кампания за летните месеци. Тя е на състезателите от офроуд шоу с мотоциклети, което ще се проведе през октомври. Кампанията се подкрепя и от столичната пътна полиция.

"Ангажирали сме силите на цялата пътна полиция на територията на столицата. На всички проблемни места - там, където виждаме, че има гонки и има голямо движение на мотоциклетисти, сме поставили наши полицейски наряди", заяви пред bTV комисар Тенчо Тенев, началник на отдел “Пътна полиция” към СДВР.

"Следим стриктно за спазването на закона за движение по пътищата. Санкционираме всички водачи на мотоциклети, които са в нарушение", увери той.

За да се скрият от контрола на КАТ любителите на гонките слагат едни пантички на регистрационния си номер и го сгъват, като така се крият от камерите. Последният състезател на мотор, засечен на Околовръстното, е карал с 227 км/час на задна гума, съобщи още комисар Тенев. Той е заснет от стационарна камера, спрян е от полицията и санкциониран.

Практическите съвети към мотоциклетистите са да планират предварително маршрутите си, ако се движат в група. Към шофьорите е не само да гледат, но и да слушат внимателно, за да реагират адекватно, когато на пътя изскочи мотор. Задължително мотоциклетистите трябва да ползват предпазна каска, съветват още експертите.

Кампанията, постоянните проверки и контролът над мотоциклетистите на пътя ще продължат от началото на август до октомври, когато според статистиката броят на катастрофите с мотори рязко се увеличава.