Дупки въвеждат ограничения на скоростта на магистралите. 90 км/час ще е разрешената скорост на най-разбитите участъци на „Тракия” и „Хемус”, а това ще забави и пътуването, но не с много.

Ограниченията влизат в сила със сигурност от тази сряда. Докога обаче ще са актуални никой не се наема да каже.

Проблемните участъци, специално на АМ „Тракия”, са с обща дължина 41 км. И така ако приемем, че караме с максимално разрешената скорост, пътуването от София до Бургас, се забавя със 7-8 минути.

Изводът - не губим толкова много като време. Но самото пътуване по тези участъци е в пъти по-уморително и изискващо повече концентрация от шофьорите.

Вече 12 години Бойко Кръстанов изминава по няколко пъти на ден участъка от 70 до 108 км на магистрала „Тракия”. Всеки ден оказва помощ на поне 4-5 шофьори, които са спукали гума заради дупките.

За ремонт трябват 100 милиона.

„За съжаление средствата, които са необходими за това нещо в момента не присъстват в бюджета на пътната агенция и не можем да си го позволим”, обясни Лазар Лазаров от АПИ.

Предстоят преговори с финансовото министерство. Дотогава ще се разчита на ниската скорост.

Преминаващите край Шумен също са съгласни да намалят скоростта.

„Има дупки, които са много опасни, даже преди време отнеха живота там на студентка от Варна”, казва Илия Илиев.

„Със сигурност ще понеса критики, но по-добре да са от хора, които са закъснели или имат някакъв дискомфорт, нали, със скоростта на пътуване, отколкото от почернени майки”, заяви Лазаров.

„На първо време патрули на пътна полиция ще подсилват с авторитета си новите ограничителни знаци”, обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.