С химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“ в изпълнение на гайда и с плакат „Добре дошъл, Емо!“, приятели посрещнаха снощи на летище София Емилиян Кирилов от село Стърница. Момчето се завърна след успешна операция в Англия, съобщи кореспондентът на bTV в Смолян.

От няколко месеца Емилиян се бори с коварната болест Саркома на Юинг. Той бе опериран на 15 юли. Хирургичната намеса продължила близо 3 часа, за щастие не се наложи ампутация на ръката му. Тепърва на момчето предстоят няколко курса химиотерапии, като първият от тях отново ще бъде в Англия.

Заминаването на Емчо и средствата за операцията бяха събрани след поредица от благотворителни акции, инициирани основно от неговите съученици от Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс“ в Смолян. Средношколците изработваха сувенири, накити и други интересни неща, които продаваха на специален щанд,  което bTV показа.

Благотворителен концерт в Смолян пък събра близо 3000 лв. за болното момче. Отделно на много места бяха поставени кутии за дарения. Стотици хора с добри сърца също дариха средства, за да може Емилиян да оздравее. В момента момчето се чувства добре и вече е в родния си дом, като сподели, че е  развълнуван от изненадата и обичта, която чувства към себе си.

„Искам да благодаря на всички който ме подкрепяха до сега и продължават да ме подкрепят, защото когато знам, че толкова хора ме подкрепят, имам сили да се боря“, каза той.