Рекорден брой пешеходци са загинали на пътя. През изминалата 2015-а година инцидентите с пешеходци с фатален край са повече в сравнение с всички предходни 5 години.

164-ма души, или 1/4 от всички загинали при инциденти на пътя през 2015-а година, са пешеходци. Те са с 8 повече от предходната. Ранени са близо 2000 души. Повече от половината - 51% от жертвите, са над 64-годишна възраст.

2016-а не започва по-оптимистично - само за първите 2 месеца на годината 20 пешеходци са изгубили живота си при пътни инциденти.

Всичко това са цифри, зад които стоят конкретни човешки истории.

Такава е и историята на Марияна Владимирова, която пресича със страх на пешеходен светофар. Преди малко повече от година се прибира към вкъщи, светва зеленият сигнал и е пометена в гръб. Шофьорът не видял жената, защото говорел по телефона. Марияна е изхвърлена 2 метра пред колата.

Жената прекарва следващите 4 месеца в дома си със счупен крак и множество натъртвания. Големият процент от блъснатите пешеходци обаче не стигат дори до болницата - заплаха за живота има при всеки удар с повече от 30 километра в час.

"Броят на загиналите пешеходци е близък или малко по-малък от броя на загиналите при челни удари и самокатастрофирали, които са малко над 200 души годишно", коментира комисар Бойко Рановски от "Охранителна полиция"-МВР.

При 96% от инцидентите вината е на шофьора. Затова полицията повдига все повече пешеходни пътеки, на места дори на 100-200 метра разстояние една от друга.

"В малките населени места продължава да не се спира на пешеходни пътеки, продължава да няма надигнати пешеходни пътеки и легнали полицаи", отбеляза Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи.

Въпреки че загиналите са повече, все пак самите инциденти са повече от 100 по-малко. Но за Марияна, която е част от тази статистика, това не е успокояващо.

"Вече дори когато е зелено гледам", категорична е тя.