Русия, Турция и САЩ изпратиха потока бежанци на Европа, за да я принудят да вземе политически позиции. Това заяви в студиото на „Лице в Лице” Нидал Алгафари.
По думите му атаката срещу „Шарли ебдо” е била „изфабрикувана”, за да бъде принудена Франция да се включи във въздушните атаки срещу „Ислямска държава”.

Според Нидал Алгафари една от целите на включването на Москва в атаките над Сирия е да се разкрие Тусия като „втори полюс” на международната сцена.

Той изрази недоумение защо е било нужно на Кремъл да се включва в бомбардировките след като и самолетите, и мунициите, и пилотите, използвани от режима на Асад са или произведени в Русия, или са обучавани от руснаци. Алгафари подчерта, че нито един от участниците в гражданската война в Сирия – от „Ислямска държава” до умерената сирийска опозиция – не разполага със самолети. Алгафари напомни, че повечето бежанци, които търсят убежище в Европа, бягат от издевателствата на президента Асад. Нидал отхвърля участието на Кремъл в конфликта, заради подкрепата, която Москва оказва на президентския режим в Сирия.

Нидал Алгафари не смята, че Путин е получил картбланш от Обама да бомбардира цели на екстремистите в Сирия. Той напомни, че преди три години 20 хиляди души от Великобритания, 15 хиляди от Франция и още много от Белгия и Русия се отправиха към Близкия Изток, за да се влеят в редиците на ИД. Според него ако всички тези държави наистина искаха да се справят с тероризма, те трябваше първо да спрат тези „доброволци” да напуснат собствените им страни.

Според Алгафари единствено сирийските мигранти заслужават убежище в Европа. Останалите чужденци, отправили се към Стария континент, са икономически имигранти.

На въпрос относно излязло наскоро журналистическо разследване , според което братът на Нидал Алгафари – Басел, е замесен в каналдийство, Нидал призова прокуратурата и ДАНС да се самосезират и да разследват брат му. Той заяви, че причината за замесването на Басел Алгафари в подобни схеми е „дълбоко лична”.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия