30 процентно поскъпване на цената на розовия цвят и рекордно дълга кампания предвиждат розоварите тази година.

В Казанлъшко розоберът вече е в разгара си. Работата в полето започва по тъмно и продължава до 10 сутринта.

„Важно е да се набере рано розовия цвят, за да може да се закара в розоварната, да има хубав рандеман”, разказва розопроизводителят Емил Попов.

За розопроизводители като Койчо Миков обаче сезонът е много труден. Честата промяна в климата унищожила по-голямата част от реколтата.

„Туй, което трябваше да цъфне, не цъфна. Сега берем по-сериозни количества, но времето много влияе – слани, градушки, вятър. Всичко влияе на розите”, коментира той.

Розите изискват само ръчен труд. През последните години става все по трудно да се намерят хора за розобера, а с въведените от тази година еднодневни договори работа се затруднява.

Снимка: БГНЕС

„Сутринта в 5 ч. договорите трябва да са написани. Ако ги напиша предварително не знам кой от работниците ще дойде и кой няма да дойде ако не дойде, а съм му написал името... Трябва да имам един човек, който да ми пише договорите”, оплаква се Милков.

Вече набраният розов цвят потегля към розоварните. От там пък подготвят клиентите за по-високи цени.

„За наше успокоение клиентите потвърждават търсенето и интересът си  към розовото масло дори и на тези – по-високи цени”, смята управителят на розоварна Жана Ангелова.

Полученото розово масло е сред най-скъпите продукти, които България изнася в цял свят. По своето качество то все още е най-доброто в света.