„Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз. Да стартираме нови проекти за интеграция, да гледаме напред, а не назад“, каза президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение по повод на настъпващата 2017 година.

По думите на държавния глава копнежът по минало величие или желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение. Решението е в силните институции, които гарантират справедливост и правила за всички.

„Без усилие и посветен труд от всеки, без любов и уважение към ближния, без върховенство на правото националният идеал „за чиста и свята Република“ няма как да бъде постигнат“, заяви президентът.

Той припомни, че на 1 януари 2017 г. ще отбележим десет години от присъединяването на България към Европейския съюз – „едно  безспорно  историческо постижение по пътя на осъществяването на националния идеал, дефиниран от Апостола на свободата „Да бъдем равни с другите европейски народи“.

„Днес България е коренно различна спрямо годината, в която започнахме своя европейски път“, посочи президентът Плевнелиев, изброявайки икономически и социални постижения като нарасналия брутен национален продукт и увеличените средства за образование, за пенсии и социални политики.

„Благодарение на европейската солидарност България се модернизира и променя за добро. Никога досега българите нe са били толкова свободни и интегрирани с демократична Европа“, отбеляза Плевнелиев и добави, че България е надежден съюзник в НАТО, доверен партньор в ЕС, добър съсед и приятел с всички в региона.

„Осъзнаваме, че кризите – независимо дали е миграция, тероризъм, финансова или друга, минават отвъд нашите граници и само заедно можем да противостоим. Само заедно можем да бъдем фактор на глобалната сцена“, заяви президентът.

Затова, по думите на държавния глава, всеки, който тръгне да изолира България в тяснонационалните граници и работи за слаб и разделен Европейски съюз или позиционира България като нестабилен, пасивен и проблемен член в периферията на съюза, не работи за постигането на националния идеал.

„Нека вървим по избрания от будителите и възрожденците път към Европа, достойно, с високо вдигната глава“, призова президентът.

„Щастието и демокрацията не са крайна спирка, а начин на пътуване. Човешките права и свободи не се инсталират, те се спазват. Върховенството на правото се отстоява всекидневно и от всеки. Залисваме се по силни лидери и популисти. Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни“, посочи държавният глава.

По думите му е добре да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности.

„Като добри и отговорни хора искаме в нашето общество състраданието, съчувствието, вярата в доброто да се множат. Случилото се след трагедията в Хитрино, когато мнозина сънародници приеха чуждото страдание като свое, ни изпълва с увереност, че сме на прав път и че около нас има много достойни примери за подражание и вдъхновение“, каза президентът Плевнелиев и пожела Новата година да донесе на всички българи, където и да са те по света, здраве, мир, надежда и благоденствие.