Правителството одобри промени в Закона за гражданската регистрация, които ще позволят погребение на мъртвородените деца или такива, които са починали непосредствено след раждането, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Кабинетът ще внесе предложението в Народното събрание, като при гласуването му в пленарна зала ще се регламентира издаването на документ, представляващ разрешение за погребение.

Промените бяха изготвени след протести на родители и инициатива на група неправителствени организации, насочена към създаване на нормативни предпоставки, които да осигурят хуманното отношение към мъртвородените деца, които сега са приемани като биологичен отпадък.

Проектът предвижда препис-извлечение от акта за раждане на мъртвородено дете да представлява разрешение за погребение, както и безплатното издаване на документа. Съкращава се срокът за съставянето на акта за раждане в тези случаи, като по този начин се създава възможност разрешението за погребение да бъде издадено до 48 часа от настъпването на събитието.

Препис-извлечението от акт за раждане на мъртвородено дете ще се издава незабавно при изрично поискване от страна на родител или на изрично упълномощено от родител лице.