Родители във Варна заплашват да спрат децата си от училище заради съдържанието на учебници.

Всеки ден Велина, която е историк по образование и бивш учител, дообучава сина си у дома заради невярно или изопачено съдържание, както и пропуски в учебниците. „Системата за съжаление поставя родителите с вързани ръце. Да обучават ли децата си вкъщи или да ходят на работа”, казва тя.

С учебниците на децата си под ръка, родители като Велина се събраха на протест пред сградата на Регионалния инспекторат.

„Имахме време да научим и да бъдем грамотни. Сега децата защо не са грамотни - защото се лети по материала”, коментира Теменуга Петрова. „Децата ни от 1-ви клас, а моят вече е четвърти, чете и учи за всичко друго, но не и това да бъде горд българин”, допълва и Цончо Ганев.

За проблема със съдържанието на учебниците признават и самите учители.

„Това е ролята на учителя. Да дообясни. Да доразкаже. Да направи текста разбираем”, заяви Петко Петков, директор на СОУ „Климент Охридски”.

Родителите поискаха от директора на регионалния инспекторат да съдейства за среща с министъра на образованието. „Онова, което искате от мен ще бъде свършено”, увери Венцислава Генова, директор на РИО - Варнa.

Ако срещата не се организира, те се заканиха да спрат децата си от училище.