Родители се събраха на протест пред здравното министерство. Недоволството им е предизвикано от начина, по който функционира в момента Фондът за лечение на деца и от сигналите за умишлено забавяне на разглеждането на конкретни случаи.

На протеста присъстваха членове на Обществения съвет на фонда, които твърдят, че еднолично новият директор въвежда нови изисквания и процедури за одобрението на деца за лечение, които на практика водят до забавяне.

Те твърдят още, че се неглижира ролята на Обществения съвет и че се подменят неговите решения.

Протестиращите настояха здравното министерство публично да оповести визията си за съдбата на фонда и прозрачно да проведе дебатите за промяната в правилата, по които той ще работи от тук нататък.

При протестиращите слезе заместник-здравният министър Ваньо Шарков, който опроверга всички нападки и обеща правилата за работа на фонда да се променят така, че Общественият съвет да се събира по-често, а решенията да се вземат в по-кратки срокове.

„Има 4 деца, които вече се лекуват в чужбина и се предлага да бъдат върнати в България”, коментира на протеста Десислава Хурмузова от Обществения съвет. „За сметка на това от 16 деца, които кандидатстват за поставяне на импланти в България, само три се отлагат, всички други ще бъдат финансирани. Тоест това, което ние твърдим – че се опитват да превърнат фонда в детска Здравна каса за финансиране на медицински изделия в България, вече е факт", допълни тя.

Шарков беше категоричен, че е лъжа, че здравното министерство иска да закрие фонда.”Поели сме твърдия ангажимент, и го изпълняваме, фондът да работи по-добре”, подчерта зам.-министърът.

В 13 часа започва заседание на Обществения съвет, на което се очаква да бъдат разгледани документите на малко над 30 деца, които чакат лечение.

„Има изключително агресивен стремеж децата да бъдат оставени на всяка цена за лечение в България. Това може би нямаше да бъде лошо, ако всички деца можеха да се лекуват у нас успешно”, изтъкна по-рано в предаването "Тази сутрин" по bTV Надежда Цекулова, която е един от организаторите на протеста.

Няма нов правилник на фонда, а действащият се нарушава системно, посочи Бояна Петкова, която също е сред организаторите на протеста.

Има деца, които са подали своите заявления през февруари и са подготвени за разглеждане на прословутото заседание на 20 април, което не се състоя и които все още не са одобрени или отказани за лечение. Има 28 деца, които чакат своето одобрение или отказ още от заседанието от 20 април”, каза Надежда Цекулова.

Новото ръководство и новата администрация на фонда намира безкрайно много нови причини да бъдат отлагани за разглеждане различни случаи, които са за лечение в чужбина, допълни тя.

Децата, които кандидатстват за импланти, които да им се сложат в България, минават сравнително безпроблемно през тази процедура, но на тези, които кандидатстват за сложно скъпоструващо лечение в чужбина, непрекъснато им се изискват нови допълнителни становища, обясни още Цекулова.

„Целият процес е разпарчетосан. Преди целият процес от подаване на документи до вземане на крайното решение и заминаване на децата минаваше през фонда. Сега за формуляр S2 децата се насочват към Касата, родителите за финансиране на престой и пътни се насочват към Агенцията за социално подпомагане, счетоводството на фонда е изнесено в МЗ”, обясни Бояна Петкова.

По думите й пък се търсят становища от хора, които не работят с деца и не са запознати с методите за които ги питат.

Цекулова настоя здравното министерство да назначи постоянна администрация във фонда. Нашата информация е, че дори контактите, които са създадени с чуждите клиники, не се използват, допълни Цекулова.

Миналата година фондът е дал по-малко от 6 млн. лева за лечение на деца в чужбина, а останалите 7,5 млн. са отишли за финансиране на интервенции в България, обясниха още организаторите на протеста.