Комисията за защита на потребителите и икономическото министерство пускат проби от няколко вида сирене в акредитирана лаборатория.

Те ще бъдат тествани за белтъчини, мазнини и млечен протеин.

Продуктите са в диапазона от 6 до 8,50 лева.

Очаква се резултатите от тях да бъдат готови в рамките на две седмици и след това да бъдат публично оповестени.

„Най-често се добавя палмова мазнина. Тя замества млечната мазнина и е по-евтина, така се снижава себестойността на продукцията”, обясни Жечко Димитров, ръководител на лаборатория за изпитване на храни.

Припомняме, че съвсем наскоро от неправителствена асоциация направиха тестове на сирене и се оказа, че при всяка шеста проба има проблем - в нея има заместваща мазнина, тоест това е имитиращ продукт.

Проверките показаха също, че голяма част от сирената съдържат по-голямо количество вода и не са достатъчно добре узрели.