„На Ганкиното кафене прилича политическият ни живот. Има дневен ред в обществото, но ние го заменяме с фарсове. Светът ни гледа.” Така бившият министър-председател Ренета Инджова коментира политическата ситуация в страната в студиото на „Тези сутрин” по bTV.

Вместо обяснения от страна на главния прокурор на страната Сотир Цацаров, неговата работа се представя от вашите разследващи журналисти, каза Инджова. Това е една добра замяна, след като Цацаров се държи като да е наблюдател на Европейската комисия, вместо да взема отношение по собствените си задължения, коментира бившият министър-председател. „Отговарял за себе си, та той отговаря за обвинението на държавата към всички, които са се провинили”, допълни тя.

По думите на първата жена премиер в България Цацаров трябва да се занимае с препоръките от доклада на ЕК и да подложи работата си на независим одит. Тя изрази съмнения, че това ще се случи.

Инджова смята, че странични събития са изместили критичните констатации от доклада за напредъка на страната по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК от центъра на общественото внимание. Според нея констатациите в доклада свидетелстват, че Европейският съюз много скоро ще „ни остави на самотек”. Съчетано с отношението на чуждестранните бизнесмени, които напускат страната ни като инвеститори, България ще се окаже в пълна безработица, смята Инджова.

По думите ѝ досега няма български държавник, който да отстоява интересите на страната – когато са в Брюксел се съгласяват с всички искания на ЕС, а у нас правят, каквото си искат. „Тайната мечта на всеки един от тях е да ни оставят на мира най-накрая”, смята Ренета Инджова.

Тя определи представителството на Европейската комисия у нас като „запушен вход”, заради недопускането на дела с висока обществена значимост до съответните евро институциите.

Според бившия министър-председател ”искаме да си живеем в рахатлък”, да създаваме напрежения между проруски и протурски партии, а не да се занимаваме с истински важните за обществото теми.

Научете повече завижданията на Ренета Инджова за политическата реалност у нас в цялото интервю: