Академичният съвет на Софийския университет гласува текст, който забранява на преподавателите и студентите от университета медийни изяви без разрешението на пиар отдела на вуза. Ако говорят от свое име, медията не трябва да изписва титлите им и факта, че работят или учат в СУ.

От Студентския съвет твърдят, че не са били запознати с предложението. Преподаватели също изразиха опасенията си, че правилата ги поставят пред абсурдната ситуация да не съобщават, че са от СУ, ако искат да дадат експертно становище или лично мнение.

„Текстът е лош и има нужда от промяна. Това се разбра още на Академичния съвет. В текста има няколко неща, които са глупави и неизпълними – едно от тях е да изискваме от медиите да не изписват  званията и длъжностите на преподавателите и служителите в университета. Има и двусмислени неща и затова се създаде това впечатление за цензура и забрана”, призна в предаването „Тази сутрин” ректорът на университета проф. Анастас Герджиков.

Текстът е подготвен от работна група от няколко факултета и още на заседанието на Академичния съвет било установено, че той има слабости.

Герджиков признава също, че текстът е бил приет с идеята после да бъде подобрен и редактиран, а точката не е била отложена за следващото заседание. Бяхме изморени, имахме 30 точки, допълни проф. Герджиков.

И в този лош текст няма забрана да говориш в лично качество, уточни ректорът. По думите му е хубаво и преподаватели, и студенти да уточняват, когато говорят в лично качество.