Рекорден брой български зрелостници кандидатстват в чужди университети тази година, отчитат консултантски агенции за образование в Западна Европа. Очаква се катастрофален спад на кандидатите за българските университети.

23-годишният Димитър Божанов от Асеновград иска да стане архитект. Решил да учи в България. Записал се в университета по архитектура в София. Година по-късно решава да напусне родината.

По думите му у нас се работи изключително строго в рамките на учебника, много от които са остарели.

„Не можем да видим съвременна сграда от последните 10 години да е построена по учебник. Няма ги вече тия неща. А там нас това ни учат. Няма развитие. Не може цял свят да се развива напред, а ти да си в 82-ра. Искам да се развивам просто”, казва Димитър.

Животът в Студентски град и културата там също помогнали на Димитър да реши да избяга.

„Повечето хора, които виждам там, не са за да учат и да се развиват. А заради заведенията, заради нощния живот. Просто хората ги влече. Аз съм напълно разочарован, че в Студентски град има една книжарница. Няма една библиотека”, допълва той.

Представители на някои от най-престижните британски и други европейски университети са дошли на крака в София на лов за българи като Димитър.

Броят на младежите, които изобщо нямат намерение да кандидатстват в наш университет тази година, е рекорден.

Тази есен се очаква да бъде катастрофална за нашите университети откъм брой кандидатстващи. Западните университети обират почти всички ученици от елитните училища.

Ели Тончева прави контакт между български ученици и западни университети от години. Забелязва, че с годините се отваря пропаст между средните училища, които държат високо ниво, и всички останали.

„Има съществено разделение вече между децата, които знаят какво искат, целенасочено се подготвят, за да го постигнат, и децата, които са много неориентирани, които слушат чалга по цял ден висят във „Фейсбук” и си губят времето”, обяснява Тончева, която е управител на консултантска агенция за образование в чужбина.

18-годишната Галина от София завършва догодина, но вече организира приемането си в чужд университет. По думите й така ще направи и повече от половината й клас.

Димитър Божанов е поканен да учи в Англия. „Засега съм в Бристол Сити, Западна Англия. До океана, какво ми трябва повече”, казва той.