Родителски страсти и раздор в правителството заради предлаганата от образователното министерство реформа в българските училища - новите учебни планове и програми.

Реформата предлага най-значително намаляване на часовете по физическо. Биологията, музиката и рисуването също ще се изучават по-малко. Значително увеличение пък се предвижда на часовете по математика, български език и компютърно моделиране.

Снимка: bTV

От образователното министерство обясниха, че всяко училище автономно ще решава как да увеличи часовете по даден предмет, ако към него има интерес сред учениците.

Според просветното министерство с реформата през целия курс на обучение от 1 до 12 клас всяко училище ще може само да избере кои предмети да бъдат приоритет и кои не. Така според избора по някои предмети ще има допълнителни над 2 хил. часа.

В училищата казват, че повечето избираеми часове ще се подберат според желанията на учениците и родителите, но това може да доведе и до затруднения.

Реформата в училище сблъскаха просветния и спортния министри.

”Ще отговарям в сряда вероятно на комисията по физкултура. Имам какво да отговаря не може всичко да се направи и при тази база, която имаме в момента”, каза Танев.

„Данните, които изнася и министерство на образованието, и на спорта, и на здравето са много стряскащи за състоянието на нашите деца, така че трябва да намерим правилно решение часовете по физическо не трябва да се пипат напротив трябва да се увеличават”, коментира Кралев.

Реформата предвижда и повече учебни седмици за учениците в първи, четвърти и седми клас. Предвижда се учениците в първи клас да учат със седмица повече, а тези в четвърти и седми с две седмици повече. Това обаче няма да е за сметка на ваканциите.