Реформата, представена днес от просветния министър Тодор Танев, предвижда от 1 до 12 клас да има значително намаление на часовете по физическо възпитание. Намаление има и на часовете по биология, рисуване и музика.

За сметка на това обаче се предвижда децата да изучават повече български език, математика, история и география.

Според просветното министерство с нововъведените избираеми часове всяко училище ще може само да избере кои предмети да бъдат приоритет и кои не. Допълнителните часове по избираеми предмети, които ще се разпределят от 1 до 12 класа са над 2000.

В училищата казват, че повечето избираеми часове ще се подберат според желанията на учениците и родителите, но това може да доведе до затруднения.

Реформите в образованието сблъскаха и просветния министър и този на спорта заради намалените часове по физическо.

„Ще отговарям в сряда вероятно на комисията по физкултура. Имам какво да отговаря не може всичко да се направи и при тази база, която имаме в момента”, коментира Танев.

„Данните, които изнася и министерство на образованието, и на спорта, и на здравето са много стряскащи за състоянието на нашите деца, така че трябва да намерим правилно решение. Часовете по физическо не трябва да се пипат напротив трябва да се увеличават”, коментира министърът на спорта Красен Кралев.

Реформата предвижда и повече учебни седмици за учениците в първи, четвърти и седми клас.