Видеото, озаглавено „Морал на градус”, заснето от Ранобудните студенти на 27 ноември, в което двама преподаватели в Софийския университет - проф. д-р Костадин Рабаджиев – ръководител Категра „Археология”, и проф. дин Драгомир Драганов, са заснети в очевидно нетрезво състояние, не е направено тенденциозно и не цели реваншизъм към критици на окупацията. Това заяви представителят на Ранобудните Румен Стоев в предаването „Тази сутрин”.

Пред bTV проф. Драганов обясни, че се чувства омерзен от видеото и смята, че то е отговор на критика към окупацията, която той е изразявал в медиите.

„Въпросът не е в точно тези двама професори – не сме ги накарали да са там, не сме ги дебнали”, обясни Румен Стойчев.

Според журналиста и анализатор Мира Баджева случилото се е „тъжно и за двете страни - и за професорите, герои на това видео, и Ранобудните „сценаристи”.

„Не е достойно да се възползваш от една човешка слабост. Клипът е монтиран с музика, в него има злорадство, има наритване на паднал човек. Отблъскващото е публичният линч – ако нещо наистина нередно се беше случило, трябваше да има реакция. Грозни бяха сцените с реакцията. Алкохолизмът и пиенето не са престъпления – да, не трябва да го прави на публични места, където той трябва да е авторитет”, коментира тя.

По думите на Баджева, отрицателните реакции са провокирани от това, че студенти, които идват в окупация и имат искания за морал, а употребяват „едни прастари методи”. „Клипът е монтиран с музика, в него има злорадство, има наритване на паднал човек”, изтъкна Баджева.

„Живеем в общество, в което свободата е на първо място, а на второ е уважението. Чак след това идват редът и естетиката. Ако редът беше на първо място, то нямаше да се зачита правото на студентите на бунт”, изтъкна журналистът. Според Мира Баджева трябва да има наказание за преподавателите, но по-важна е обществената реакция спрямо публичното издевателстване.

Румен Стоев подчерта, че ръководството на Университета е било уведомено за случката. „Това е частна извадка на хроничен проблем, което ние трябваше да покажем. Хроничен проблем е, че има хора, които се позовават на професорското си звание, или на позицията си, и се представят като коректив в обществото”, обясни младежът, като отхвърли твърденията, че Ранобудните са се превърнали в „морална полиция”.

„Може би сте прави, че е по-иронично, отколкото трябваше. Материалът беше много от много места и трябваше да го сглобим. Не са извадени кадри”, увери Стоев.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите