Спокойно и с хубаво време посрещна Раднево съботния ден. Сутринта не си личеше, но градът се готви за пети ден на масови протести, след като група роми преби почти до смърт местни младежи. Гражданското недоволство през последните два дни не води до тежки сблъсъци край махалата, но засиленото полицейско присъствие остава.

Хората недоволстват от драконовските мерки за сигурност и контролните пунктове, на които се проверяват всички влизащи в миньорския град автомобили. От полицията обаче посочват, че така са предотвратили провокации и проникване на въоръжени хора.

Поне 14 са арестуваните до момента.

Междувременно, излиза наяве все повече информация за инцидента, който вдигна Раднево на бунт.

Какво се случи?

27-годишният Живко и приятелите му Георги и Цветелин дължат живота си на Нивелин Неделчев. Това е човекът, който успява да спре побоя.

„Видях че пред фитнес залата около 7-8 циганина биеха група младежи, които са на възраст между 20-25 години, познавам ги лично момчетата, винаги са тука в парка. Като тръгнах нататък, първите крачки ги направих бавно, след това видях, че просто ги убиват. Удряха ги много силно в главите, после видях че са и ръгнати с ножове, почнах да бягам колкото мога натам...”, разказва мъжът.

Снимка: bTV

Първата реакция на Неделчев е да избута един от биячите. Те също оказват отпор, в крайна сметка той успява да го усмири. Признава, че и той е можел да бъде наръган, но не се е замислил затова. Казва също, че добре познава ромите и те му имали респект.

Според него биячите на няколко пъти по-рано са действали като „ударна бригада”, въоръжена с хладно оръжие.

Побоят над тримата младежи е капката, преляла чашата на търпението. Още на 2 май около 200 души излизат спонтанно на улицата. В знак на солидарност към Живко, Георги и Цветелин, срещу агресията и безнаказаността. Която съвсем не започва от побоя над тримата младежи.

„Най-лошото е, че по един и същи начин се случват всички тези събития. В рамките на два месеца може би е четвъртото. Защо и по какъв начин се прикриват тези събития, нека другите институции да си свършат работата и те могат да дадат отговор”, коментира кметът Теньо Тенев.

Мирно и по закона искат да живеят и в ромската махала на Раднево, твърдят обитателите й. След като първоначално бяха евакуирани с рейсове, сега повечето са се върнали по домовете си.

Тарторът

В петте дни от Светлата седмица в Раднево светлината достигна до много факти - единият от задържаните четирима за побоя над младежите - Калчо Иванов, по-известен като Сурай, е неформален лидер в ромската махала.

Името му се свързва с различни политически сили, макар те всички да отричат Сурай да е техен съратник. Виждаме го на събитие на ДПС в подкрепа на Делян Пеевски.

Снимка: bTV

Под сурдинка, хората от Кантона разказват за това, че личните документи на техни съмахленци били при Калчо Иванов. Защото собствениците им му дължали пари.

Всички жители на ромската махала знаят къде са магазините на Сурай. Но според общината собственикът им не е ясен, защото търговските обекти са незаконни. Това бе установено в четвъртък и трите обекта сега са затворени.

Снимка: bTV

Останаха, разбира се и неизяснени въпроси - как така в незаконен магазин са се продавали хранителни стоки, как и защо посред бял ден група хора напада безнаказано друга група, имат ли биячите или някои от тях политически чадър и ако имат коя е партията.