Може да се предполага, че имамите в Пазарджик са проповядвали идеологията на уахабизма. Това заяви в предаването „Тази сутрин” експертът проф. Йордан Пеев, превел книгите по знаковото дело за разпространение на недемократична идеология. На заседанието по делото в Пловдивския апелативен съд преводите бяха представени като доказателства за това, че книгите, намерени у Ахмед Муса и останалите подсъдими, са опасни.

„Аз мога да отговоря на въпроса „Що е то уахабизъм?”, но не мога да кажа „Има ли той почва у нас?”, подчерта проф. Пеев и допълни, че институциите на съдебната власт ще преценят колко е опасна идеологията.

За намерените книги вещото лице разказа, че представляват литература с религиозна тематика, която отразява вълненията на господстващата в Саудитска арабия идеология. „Върхушката там, в стремежа си да се задържи на власт, защото мюсюлманският свят неизбежно се стреми към антифеодални порядки, се втвърдява. Те разчитат на огромните си финансови възможности и разчитат на пропаганда, защото в мюсюлманския свят тече процес на лаицизация”, обясни експертът.

Именно Саудитска Арабия е сочена за спонсор на организацията „Ал Уакф ал Ислами”, която оперира в ромския квартал в Пазарджик.

„Уахабизмът проповядва мюсюлманите да се върнат към порядките на крайния ислям, и докато има стремеж към осъвременяване на исляма, саудитската върхушка се стреми към ислямизиране на реалността”, посочи проф. Пеев. „Идеологията на уахабизма не се различава по същество от тази на „Ислямска държава”- знамената им също са подобни. Въпросът е обаче как се действа под това знаме”, посочи той.

По думите му, при обиските в Пазарджик са иззети книги на арабски и на български, които всеки мюсюлманин може да чете. „Въпросът е как се обличат идеите на исляма – една ислямска постановка може да бъде тълкувана по най-различни начини. Може да се предполага, че имамите са преподавали по уахабитските порядки”, продължи експертът.

„Притеснително е това, че се проповядва, че мюсюлманите трябва да господстват над света. На първо място техен враг са обявените за невернически правителства в мюсюлманския свят, както и всички християнски правителства”, обясни проф. Йордан Пеев.

„Много е важен икономическият фактор. Богатството на Саудитска Арабия е петролът – близо 80 години той се използва от западния свят. САЩ оказва подкрепа, която принуждава Саудитска Арабия към известно лавиране.

Синкретичните вярвания на ромите и радикалната идеология

Експертът обясни, че идеология като уахабизма може да намери почва в ромски общности, защото вярвания на циганите са синкретични – представляват религиозна смесица, в която се чувства християнско, ислямско и индийско влияние.

След поредните арести за радикален ислям миналата седмица, ромската махала на Асеновград се вдигна в защита на ходжата си. Ненко Щерев е обвинен за пропагандиране на война и на антидържавна идеология. Ходжата е сочен за наследник на пазарджишкия проповедник Ахмед Муса Ахмед.

В месчита (училище – бел. ред.), където се събира асеновградското крило на групата, обвинена в проровядване на война. Миналия петък там не се състоя тържестевната петъчна молитва, която се прави всяка седмица, защото ходжата е в ареста. Според обвинението на това място са провеждани проповеди с антидемократично съдържание включително и от Ахмед Муса.

Може да звучи като виц, но най-пламенната защитничка на ходжата е тъща му. „Абсолютно всичко е лъжа”, категорична бе Фанка Аргирова.

Пред съда ходжата от Асеновград призна, че децата му ходят забулени и не посещават училище. „Аз лично ходих в „Народна просвета” и частен учител исках, но не ми позволиха, защото детето е забулено, тя от сърцето му идва”, твърди той.

Момичето е 15-годишно и в момента си стои вкъщи бременно, защото било женено от миналата година. За тази сватба разследването смята, че е уредена по религиозен път от бащата на булката.

„Исках всичко да е законно, направих молба до съда, исках молба от съда да е законно, да сключат брак и не и разрешиха, защото е на 15 години и мъжа й е вкъщи”, обясни още тъщата на обвиняемия Ненко Щерев.

Свидетел твърди, че именно Ненко Щерев е организатор на шествието със знамената на „Ислямска държава” от махалата в Асеновград на Рамазан Байряма и на сватбарската обща снимка на групата на Ахмед Муса с тениските на „Ислямска държава”.

„Брат ми само води хората да се молят, Аллах е един, никой не е накарал насила да се забули. На това знаме пише само, че Аллах е един, какво пише толкова на това знаме. Аз в момента съм облечена като ислямска жена, може ли някой да ме задържи за това”, заяви сестрата на обвиняемия Минка Щерева.