Наскоро парламентът задължи собствениците на кучета да поставят чипове на домашните си любимци, чрез които да се събират данни за любимците.

Оказва се, че за да се провери дали устройството съдържа информация за кучето, трябва да се посети ветеринарен кабинет, който е снабден със специален четец.

Ветеринарят Милен Иванов дава пример с един любимец. „Името му е Дорси, роден е ноември месец 2007 г. на мъж от София, има неговите данни, адрес и телефон”, коментира Иванов.

Всеки стопанин на куче може да провери дали след като е поставил чип на домашния си любимец той фигурира в системата, като отиде до ветеринарен кабинет с четец. Има шанс, ако чипът е поставен преди години, когато интегрираната система за данни не е била факт, ветеринарят да е пропуснал да го въведе.

„В тази система може да се отбелязва, ако кученцето е изгубено или откраднато. Това е доста полезна информация, защото човека, който води кучето може да представи, че това е негово куче, а аз влизайки в системата прочитам, че това куче е изгубено”, разказва д-р Иванов.

Ветеринарите, които поставят чип на кучетата трябва да въведат данните в интегрираната система. Георги Чобанов от БАХБ напомня, че „колегите са задължени, иначе глобата за невъвеждане е от 200 до 500 лева”.

Неправителствените организации пък се надяват с въвеждането на задължението, да намалее броят на бездомните кучета.

„Чипирането дава възможността зад всяко куче да стои име на човек, който носи отговорност за него”, коментира д-р Марина Иванова от фондация „Четири лапи".