В световния ден на птиците - тревожна статистика. С 21 процента е намаляла популацията на най- широко разпространените птици в България за последните 8 години.

Рядко попадаме в челните места на европейските класации, но по отношение на птичето разнообразие сме точно там. 70% от всички видове птици на стария континент се срещат и у нас. 26 от 420-те вида птици в България са световно застрашени.

Изсичането на дървета, разораването на тревните площи, прекомерната употреба на пестициди са само част от причините броят на птиците да намалява.

Данните на българското дружество за защита на птиците показват например, че при най-широко разпространените видове птици, с 65% е намаляла популацията на шиглеца, с 64 на пъдпъдъка и наполовина са намалели врабчетата.

Как това се отразява на нас?

Едва ли много хора в България осъзнават колко богата на птици е България. Дори само в южния парк в София могат да се видят 70 вида, а в цялата столица 220.

Йордан Христов е част от екипа на Българското дружество за защита на птиците и отговаря за мониторинговите дейности.

„Много често птиците просто изчезват. Образно казано, те видимо намаляват, но това е показателно, че условията в тези места не са подходящи не само за тях самите, а и за хората. Те са една червена лампичка, която светва и от нас зависи дали ще се вслушаме в техния сигнал”, обясни той.

На изчезване

Сред най-застрашените птици у нас са египетският лешояд, който е и най-бързо намаляващия вид в Европа, царският орел, от който са останали само 26 двойки, а преди е гнездял дори в софийското поле, къдроглавият пеликан и червеногушата гъска - най-рядко срещаната в цял свят, която зимува в България.

Над нашето черноморско крайбрежие минава вторият по значимост миграционен път в Европа - Виа Понтика, през който всяка година милиони птици прелитат на път към Африка и обратно. По него се движат и щъркелите, чието международно преброяване продължава и тази година.

„Ние ще видим дали намалява или се увеличава популацията на белия щъркел, тъй като той също е индикаторен вид за състоянието на околната среда. Там, където има много щъркели там има чисти води, стари дървета и на земя, която е без използване на много пестициди”, посочи Теодора Петрова от Българското дружество за защита на птиците.

Всеки може да помогне за преброяването през интернет платформата щъркел.бг.

Данните от преброяването на щъркелите ще са ясни през есента. Те ще дадат още една оценка за състоянието на околната среда у нас.