Проверките за заразени с антракс месо и местни продукти във Варненско и Добричко продължават. Има съмнения, че заразени продукти са попаднали в 23 магазина и ресторанти.

И втората починала крава в село Млада гвардия е била болна от антракс, съобщи днес областният управител на Варна Стоян Пасев след заседанието на кризисния щаб.

Акцията по спешно обеззаразяване на ресторанти и заведения за бързо хранене започна в ранните часове на деня. Мерките се наложиха, след като се оказа, че по повърхностите в транжорна в Аспарухово, където месо от болна крава е обработено, са с положителен тест за антракс. Фирмата е продавала месни произведения 14 дни след смъртта на животното.

Властите затвориха няколко заведения, докато повторни проби не покажат ефективността на дезинфекцията.

„Запознат съм със симптомите на различните форми на антракс, засега не съм имал такъв случай. Мисля, че инкубационният период вече е минал и ако трябваше да има такива пациенти досега трябваше да се появят", коментира д-р Веселин Великов, който практикува в село Кранево.

На собственика на транжорната в Аспарухово е съставен акт за административно нарушение, ще му бъдат наложени максималните санкции.

Какво представлява антраксът

Става дума за остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от бактерия. Тя има способността да се консервира, най-грубо казано, и така да издържа в околна среда под формата на спора до 40 години. Заболяването не се предава от човек на човек.

Досега у нас имаше 30 огнища на Антракс. Това са местата със случаи на болестта през последните 3 десетилетия и ваксинацията на животните е задължителна.

Проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни блести във ВМА, твърди, че наводненията от последните години вероятно са катализатор на заразата.

„Отмива горния част на почвата плюс слънчевите лъчи, които създават благоприятни условия тая спора да се чувства комфортно също представлява определен риск животните да се заразяват", уточни проф. Плочев.

Човек може да се зарази, ако консумира недобре обработено месо и мляко от болно животно или недобре измити зеленчуци, до които то е имало досег. Също и ако се пореже докато обработва самото животно.

Симптомите може да са от стомашно-чревни разстройства до големи обриви по кожата. Инкубационният период е 6 дни, но има и случаи и на 6 седмици. Заболяването е лечимо. Годишно у нас от него боледуват около 4-5 души.

Заради случаят във варненското село земеделското министерство готви законодателни промени за санкции на частните ветеринарни лекари, които обслужват фермерите.„Той има договор с този човек, той познава това стадо, не може да си от същото село и да не знаеш, че има болно животно", обясни министърът на земеделието Десислава Танева.

Ако се докаже, че вина имат и служители на Агенцията по храните във Варна, санкции ще има и за тях.

Към момента дейност по транжиране и обработка на месо извършват общо 328 предприятия у нас. Контролират ги инспектори на агенцията по храните. За първото шестмесечие са направени над 90 хиляди проверки на различните обекти, в това число и на транжорните.

  • Всички предполагаеми обекти, заразени с антракс, са дезинфекцирани
  • Възможно е да има заразено с антракс месо в 23 обекта по Черноморието
  • Четирима души са задържани за разпространяване на заразено с антракс месо
  • Д-р Ваньо Шарков: Антраксът не се предава от човек на човек
  • Експерт: България е една от най-заразените с антракс точки в света
  • Няма нови болни от антракс във Варненско
  • Заразата от антракс във Варненско е овладяна, увериха здравните власти
  • Започва имунизацията срещу антракс във варненското село Млада гвардия
  • Почина животно в селото, в което човек умря от антракс (ОБНОВЕНА)
  • Ваксинация срещу антракс не се прави дори в задължителни райони