Ще бъде направена проверка на имотите и доходите на ромите в Гърмен. Това реши Общинският съвет в присъствието на областния управител Бисер Михайлов, като прие специална декларация по отношение на жителите на ромския квартал "Кремиковци".

Сесията продължи до късно снощи и целта й бе да намери решение за подслон на тези роми, които живеят в 124-те незаконни постройки, подлежащи на събаряне.

"Ще се направи проверка на всички в квартала каква собственост притежават - не само в Гърмен, но и в страната. Искаме да сме наясно какви недвижими имоти имат, какви са приходите им, имат ли автомобили, колко социални помощи получават. Искаме да им предложим настаняване в общински или държавен имот", заяви днес областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, цитиран от БТА.

Жители на ромската махала, които имат финансови възможности, ще могат да започнат законен строеж на свой дом. "Става въпрос само за нови постройки. Защото няма никакъв шанс да се узаконят 124-те незаконни помещения", уточни Михайлов.

Общинските съветници отказаха да приемат предложението на кмета на общината Минка Капитанова част от ромите, останали без покрив над главата, да заживеят в сградите на бившите здравни служби в Гърмен и в село Горно Дряново.

"Най-важно е обаче хората от квартала да поискат да бъдат настанени на друго място. Без тяхното съгласие усилията ни ще са напразни", призна Михайлов.

Засега ромите в "Кремиковци" са категорични, че няма да напуснат махалата. Не желаят общината и държавата да им търсят и намират алтернативни жилища. Няма да изоставят бараките си в квартал "Кремиковци".

"Искаме да сме си накуп, а не да ни разселват по селата, да ни разделят. Няма да мръднем от махалата, ако ще палати да ни дадат да живеем в тях", заяви ромският лидер Юлиян Герасимов.