42-ма души от нощната смяна на рудник „Черно море” се блокираха на 300 метра под земята, заради неизплатени от юли заплати. Тази сутрин спасителен екип извади по спешност двама от протестиращите

Без настроение за работа, но твърдо решени да останат под земята, докато не получат парите си, миньорите слязоха в рудника.

Изкарали нощната смяна, миньорите не излязоха навън. Заради усложнената под земята обстановка, сутринта влезе спасителен екип с лекар. Малко по-късно беше изпратена храна и вода. Два часа по-късно се случи и първата критична ситуация - на двама от миньорите им прилоша.

Към протеста се присъединиха и миньори от дневните смени. Стачкуващите очакват подкрепа и от колегите си в страната. Миньорите очакват обещанието, което беше дадено на вчерашния браншови съвет към енергийното министерство, да бъде изпълнено. А то гласи, че НЕК трябва да преведе 270 000 лева на „Топлофикация”-Сливен, която от своя страна да се издължи на рудника.

При условие, че НЕК плаща по около 50% на всички свои контрагенти, на "Топлофикация Сливен" през първите 7 месеца на годината НЕК е плащала по 71% - тоест повече от средното. Това заяви днес пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов по повод стачката на миньорите. Той каза, че заплатите им се плащат от "Топлофикация Сливен", която е частно дружество и министерството няма как да му повлияе.

Напрежението сред протестиращите миньори в Бургас ескалира по-късно през деня, като работниците в рудник „Черно море" затвориха и обходния път за Слънчев бряг. 20 часа след началото на стачката на 300 метра под земята миньорите долу вече бяха 60.

За бащата на две ученички Асен Асенов търпението се е изчерпало. Семейството живее на кредит и е заплашено да остане на улицата.  „Какво сме яли - ето царевичката от снощи, малко сиренце... Просто е нетърпимо повече! Не можеш да влизаш на 300 метра под земята и да стоиш гладен! Да гладуват семействата ни, децата ни!", казва той.