На Голяма Задушница се проведе протест в големите градове на родители на деца, убити в катастрофи. Почернените семейства недоволстват от бавното издаване на присъди на виновните шофьори.

За 4 години, битката на родителите в черно срещу войната по пътищата има своите малки победи. Приета беше Наредба за обезопасяване на пешеходните пътеки с „легнали" полицаи. Отпаднаха споразуменията на виновните шофьори с прокуратурата. Има вече долен праг за ефективна присъда.

Практиката обаче показва, че в повечето случаи подсъдимите получават условно наказание. По-притеснителното за близките на загинали в катастрофи е, че често делата се точат с години, а през това време виновните продължават да шофират или просто изчезват. Всеки по-голям град е белязан с поне една такава трагедия.

Край пешеходната пътека, прекъснала мечтата й да плува и да следва химия, Ани моли шофьорите да намалят скоростта. Ученичката стана жертва на шофьор, карал бързо, докато говори по телефона.

bTV показа вече, че и мъжът, прегазил 4-годишния Паоло на пешеходна зона в Стара Загора, продължава да шофира. Водачът е осъден на първа инстанция.

За промяна и справедливи наказания настояват и други почернени родители - пиян и дрогиран граничар зад волана отне 11-месечното им бебе. Хората започнаха и подписка, подкрепена само за часове от десетки души. Петицията, която може да бъде подписана и в интернет, ще бъде изпратена до министъра на правосъдието с настояване за по-бързи присъди на убийците на пътя.