Стотици граждани в 30 града у нас и в чужбина излязоха на шести пореден протест в защита на Национален парк „Пирин” тази вечер.

Недоволството е заради решението на правителството за промяна на плана за управление на парка. Според активистите това отваря вратата към мащабни строителство и сеч във вековните гори.

Протестът в Русе
Снимка: bTV

Те искат отмяна на правителството решение, оставка на екоминистъра Нено Димов, разкриване на реалната собственост на концесионера в Банско „Юлен” и международен одит на договора с него.

В София протестът тръгна от пл. „Независимост”, като част от недоволните решиха да блокират бул. "Дондуков" района на Министерския съвет и след това продължиха по бул. "Васил Левски". На Орлов мост те се присъединиха към тези, които тръгнаха по традиционния маршрут по жълтите павета.

Някои от протестиращите се преместиха пред сградата на БНТ, където продължиха да скандират "Оставка!".

Движението на Орлов мост бе блокирано до около 20:30 часа.

В Русе протестът премина по натоварен булевард и предизвика задръствания в час пик. Шествие имаше и в центъра на Хасково. Старозагорци протестираха с българско знаме и патриотични песни. В Бургас разпръснаха зелена светлина с фенери и телефони. 

Пловдив се вдигна за четвърти път  в защита на Пирин. Този път под тепетата защитаваха и друга кауза - срещу изсичането на дървета в града. 

Протестът в Лондон
Снимка: Ирена Рашева

Наши сънародници се събраха пред посолството ни в Лондон.