На протест срещу вълната от нелегални имигранти у нас се вдигнаха жители на няколко български града.

Недоволните настояват правителството да вземе спешни мерки и да наложи ефективен контрол на границата.

Междувременно

Правителството е одобрило на последното си заседание изграждането на бежански център за временно настаняване в село Бояново, област Елхово. Новината съобщи днес вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Собствеността на бившата военна база в селото вече е прехвърлена от Министерството на отбраната към областния управител.

В страната

В столицата много полиция се събра в началната точка на протеста срещу нелегалните имигранти – пл.”Света Неделя”. Стотици демонстранти минаха през центъра стигнаха до Лъвов мост – място, където винаги има голям брой чужденци.

Недоволните искат спиране на финансовата помощ за нелегални имигранти и превръщането на центровете от открит тип в затворени.

Десетки протестиращи се събраха в центъра на Варна още преди началния час на събитието. Те поискаха изграждането на стена по границата с Турция, а докато стане готова – повече военни и полиция и подобряване на условията на работа на униформените.

Според демонстрантите, на ден у нас влизат между 700 и 3000 имигранти – в пъти повече от официалните данни. „В пограничните райони е жив ужас (…) Мигранти където са минали, трева не никне – разбити къщи, кози пътеки сега са като магистрали”, разказа един от гражданите.

По думите му местните хора масово са обирани от мигрантите.

В Бургас също се събраха протестиращи, които бяха особено разгневени от информациите, че в града ще се изгражда нов бежански център (което беше опровергано от кмета Димитър Николов – б.р.).

В морския град шествието ще премине през центъра до общината.

Хора от всички възрасти протестираха в Ямбол срещу присъствието на мигранти в страната и създаване на бежански лагер в близкото село Бояново. Близо 400 души минаха в шествие през града, като скандираха "Мигрантите вън".

Част от тях ще присъстват и на протеста в Бояново на 29 октомври.