Протести и дискусия „за” и „против” Истанбулската конвенция (СНИМКИ)
Правосъдният министър и омбудсманът подкрепиха международния документ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 8
    12
За Истанбулската конвенция
Снимка: Ладислав Цветков

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие стана повод за разгорещена дискусия в Софийския университет, протест и контрапротест около Народното събрание.

Консервативни политици и интелектуалци, както и представители на вероизповеданията се обявиха срещу документа с мотива, че ще се използва за пропаганда на хомосексуализма и легализиране на еднополовите бракове. Поддръжниците на т.нар Истанбулска конвенция обаче са категорични, че такива рискове няма, а в същото време огромен процент от жените у нас са обект на насилие вътре в семейството и нямат никаква реална защита.

Караянчева организира дискусия „за” и „против” Истанбулската конвенцияГраждани организират демонстрация в подкрепа на международния документ

Съгласно Истанбулската конвенция няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол, подчерта днес на дискусията в СУ правосъдният министър Цецка Цачева. Тя категорично отхвърли и останалите обвинения към международния документ.

За Истанбулската конвенция
Снимка: Ладислав Цветков

„Няма спор, че Истанбулската конвенция е първият инструмент, с който се създава цялостна правна рамка за защита на жените и момичетата от всички форми на насилие в това число и домашното насилие. Нейното основно послание в държавите, присъединили се към нея е, че никой да не може да бъде насилен заради половата си принадлежност“, коментира министърът на правосъдието.

По думите й за да не се стигне до неясноти, проектозаконът може да бъде придружен с тълкувателна декларация.

За Истанбулската конвенция
Снимка: Ладислав Цветков

„Терминът социална роля вече е въведен в българското законодателство и нито е породил, нито е легализирал третия пол”, отбеляза и омбудсманът Мая Манолова. Тя апелира за тълкувателна декларация, която ясно да подчертае, че конвенцията се прилага съобразно нормите и принципите на Конституцията.

Протест и контрапротест

Още вчера вечерта активисти прожектираха върху сградата на НС имената на жени, убити при семейно насилие. Според тях чрез „фалшификации” се измества фокусът от реалните цели на конвенцията.

За Истанбулската конвенция
Снимка: Ладислав Цветков

Днес граждани се събраха зад парламента с плакати с лозунги като „Любовта не боли” и „Не на насилието”.

Активисти с „23 причини” за ратификация на Истанбулската конвенцияСпоред тях на документа се пречи чрез "фалшификации"

Плакати, но с друго съдържание – „България е християнска, а не педерастка”, „Национални предатели, спрете се”, имаше и от другата страна на Народното събрание.

За Истанбулската конвенция
Снимка: Ладислав Цветков

Там се събраха противници на конвенцията.

„Всичко в тази конвенция ни плаши. Тя предполага скрити цели – не обявената защита на жените от насилие, а унищожаването на българското семейство, преформатирането на съзнанието на българските деца, превръщането им в такива… безполови неопределени индивиди, подчинени само на първичните инстинкти, неспособни да живеят обществен живот и неспособни да се съпротивляват на експлоатацията на финансовата олигархия”, заяви пред камерата на bTV организаторът на протеста Румен Дечев.

  • 8
    12
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре