Бежанци излязоха на протест в бежанския център в „Овча купел”. Напрежението в лагерите за настаняване тлее от няколко месеца заради условия там.

Десетки обитатели излязоха пред общежитието с плакати. Оплакаха се, че храната е недостатъчна, бавят се и процедурите за получаване на статут.

Имигрантите протестират и срещу това, че от януари държавата вече не им дава месечна добавка от 65 лева.

Напрежение зрее и в останалите бежански центрове в страната - Пъстрогор, Харманли и Баня. Ако до седмица Държавната агенция не изпълни исканията на чужденците, те плашат с нови протести.

„Тук има много деца, невинни деца. Защо правителството не го е грижа за това момиче ето там? Има и хора с тежки заболявания. Не ни дават лекарства. Нищо не ни дават. Хвърлят ни някакъв документ, с който ни казват - вървете в болницата. А в болницата няма нищо, само парацетамол”, разказа отговорника за бежанците от Ирак Сами Маджид.

От Държавната агенция за бежанците коментираха пред bTV, че в центъра в "Овча купел" ще бъде извършен ремонт - през юли.

Тогава Европейския бежански фонд ще отпусне нов транш.

От Агенцията допълват, че на емигрантите се дава три пъти дневно топла храна, а от средата на март тази година молбите за получаване на статут вече се разглеждат в самите бежански центрове.