В продължение на 5 часа пътят за Видин остана блокиран от протестиращи граждани на града и Берковица. Хората искат да бъде изграден магистрален път от Видин до София и тунел под Петрохан.

Трафикът по Е-79 до „Дунав мост 2” е кошмарен заради преминаващите много тежкотоварни автомобили. Катастрофите са чести и често рушат имотите на хората в района.

Снимка: btvnovinite.bg

„През последните 4-5 години трафикът е супер натоварен и тези пътища ни избиват. Трасето Видин – София не отговаря на изискването и на натовареността в момента. Инвестиции във Видин няма да има, докато не започне държавата да инвестира тук”, заяви Росица Кирова от Гражданско обединение „Единни за промяна” – Видин, инициатор на протеста.

Трафикът минава и през населени места, където често пътят е тесен, с остри завои и стръмни наклони. При обилни снеговалежи и заледявания движението се ограничава.

Проблемът ще се реши с изграждането на нов скоростен път между Видин и Ботевград. Строителството ще се осъществява на етапи, като първите изградени отсечки ще са Видин – Ружинци и Мездра – Ботевград.

Според шефа на пътната агенция строителните работи могат да започнат още тази година. Ако това обаче отново не се случи, хората заплашват с протести.

Край Берковица също имаше протест с искане да стартира строителната процедура за тунел под Петрохан.

Снимка: btvnovinite.bg

„Чрез него Северозападът наистина може да стане квартал на София. Инвестициите, които ще се направят, биха могли да направят района райското кътче на България”, заяви Марин Генов, член на инициативния комитет.

Тунелът ще съкрати пътя до София с час, ще спести средства на превозвачите, ще доведе инвеститори и ще отвори работни места, убедени са местните.

И двата протеста заплашиха с нови блокади, ако не бъдат чути.