Просветното министерство иска едносменен режим за учениците
Намеренията на ведомството са втората смяна да бъде премахната до 2021 г.
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
ученици, училище, клас, стая
Снимка: iStock

Учениците да учат само в една смяна – такава цел поставиха от Министерството на образованието. Според тях проблемът с двусменния режим на преподаване може да бъде решен чрез строеж на нови училища и на допълнителни постройки към съществуващите.

Намеренията на ведомството са втората смяна да бъде премахната до 2021 г.

Двусменният режим на преподаване съществува в над 400 училища в страната. Приблизително една четвърт от тях са в столицата.

Системата обаче съществува и в другите големи градове.

В момента големите общини правят анализ на училищните сгради. „По-голямата част от инвестициите в образователната сфера ще бъдат насочени в изграждането на училища”, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Все още не е ясно как ще бъдат определени децата, които ще се преместят в новите училища. Преместването им би намалило драстично бюджета на учебните заведения.

Въпросът, който поставят директорите, е има ли достатъчно подготвени учители, които да преподават в новите училища и дали правото на избор на родителите няма да бъде нарушено.

От министерството все пак признават, че срокът, който са си поставили за преминаване към едносменен режим е твърде амбициозен и може да не бъде спазен.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре