Хиляди двойки, които живеят без брак, ще бъдат засегнати, ако при детските надбавки се вземе предвид и доходът на бащата, а не само на майката.

Родителите на Дани са сред 300 000 двойки в България, които живеят на семейни начала без брак. В техния случай се взема предвид само дохода на майката, за да се прецени правото на детски надбавки.

Промените предвиждат да се смята и доходът на бащата, ако е регистриран на същия адрес.

„Мисля, че това е справедлива мярка. Отделно от това, тези помощи трябва да са малко или много обвързани с това дали човек малко или много си плаща данъците, всичко това. Защото тук е ключовият момент, в който става разделение в обществото ни”, смята Райна Радкова.

Достъпът обаче ще се улесни от друга предложена мярка – обвързването на доходния критерии с минималната работна заплата. В момента детските се отпускат, ако на член от семейството се падат под 350 лева.

„Достъпът до програмата не се изчислява на база доход на родителите, а на база дохода на семейството, разделен на броя на децата в семейството. Всъщност при семейство с две деца и двама родители, достъп до програмата биха имали хора, чийто общ брутен доход е над 1600 лева - т.е. 2 средни заплати за страната”, обяснява Явор Алексиев от Институт за пазарна икономика.

Според изчисленията, ако бъдат приети предложените мерки, разходите на държавата биха се увеличили с около половин милиард лева на година.