Прокурорска проверка след скандалните записи с насилие върху деца в център в Габрово (ОБЗОР)
Никой не може да каже какво се случва в домовете „Хризантема” и „Мирни дни”, защото изненадващи проверки не са правени
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Габрово, център, насилие

Прокуратурата започна проверка в Центровете за настаняване на деца и младежи с увреждания в Габрово. Причината са скандалните записи, от които се вижда как служители бият и ругаят настанените в дом „Хризантема” деца. 

Плесници и вербална агресия в дом за деца с уврежданияКадрите станаха достояние на медиите след междуличностен конфликт и обвинения сред персонала на дома

Никой не може да каже какво се случва в домовете „Хризантема” и „Мирни дни”, които са под едно ръководство, защото изненадващи проверки никога не са правени.

Шенай Мустафа е майка на 12-годишната Сиси. Жената повече от всички познава потребностите и емоциите на децата с увреждания.

"Не бях учудена и мисля, че тези записи не показват всъщност всичко, което се случва", коментира жената.
Автор на записите е бивша служителка в центъра. Тръгнала си от безсилие срещу нередностите там.

"Жените, упражнили насилие към потребители, казваха как ще докажеш, че има насилие, няма да напиша обяснение", споделя бившият социален работник Йорданка Милчева.

Йорданка Милчева
Снимка: bTV

За насилието в центъра социалният отдел в общината е сезиран още през 2016 г., твърди ръководството на центъра. Но от отдела отричат.

За насилието в дома в Габрово били подавани сигнали, а никой не знаелТова стана ясно от обясненията на служителката, направила записите, ръководителката на центъра, кмета на общината и директора на териториалната агенция за социално подпомагане

"В месеца по един път ми се налага да съм там... При срещите с персонала и с децата не ми е правило да има някакви нередности", твърди Даниела Василева, директор "Социални дейности и образование" в община Габрово.

Даниела Василева
Снимка: bTV

"Тя как провери, че това се е случвало или не...Ако беше си направила труда да дойде за тези две години вече трета, нямаше как да няма поглед върху нещата", контрира Маринела Лазарова, ръководител на центъра.

Маринела Лазарова
Снимка: bTV

Сигнали в отдел "Закрила на детето" не са постъпвали. Социалните се доверявали на тримесечните доклади от помощните и дневни центрове, които децата посещават.
"Там работят психолози, социални работници и педагози. Ако има някаква травма или насилие, би трябвало те при най-малкото съмнение да ни сигнализират", казва Радостина Братованова, шеф на дирекция  "Социално подпомагане" в Габрово.

Радостина Братованова
Снимка: bTV

"Ще бъда безкомпромисна в качеството си на кмет към всеки, който си е позволил да укрива информация по случая ", заяви кметът на града Таня Христова.

Прокуратурата проверява центровете за настаняване на деца и младежи в ГабровоПричината са разпространените видеозаписи, от които се вижда как служители бият и ругаят децата

Кога и дали ще има наказани ще стане ясно след края на проверките на Държавна агенция за закрила на детето и прокуратурата.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре